התשובה הקצרה
דוקומנטציה בתחום האוטומציה ומדעי המחשב עוסקת בתיעוד תהליכי בנייה ושימוש בתוכנה והיא חלק אינטגרלי מכל פרויקט פיתוח של מערכת, תוכנה או אפליקציה. דוקומנטציה מקצועית תספק למתכנתים, למשתמשים בתוכנה ולדור הבא של המפתחים: את כל המידע בנוגע לאופן השימוש בתוכנה, דוקומנטציה כוללת בפנים את כל הפקודות ואופן הכתיבה שלהם, החוקים שהתכנה עובדת על פיהם, צורת ההתקנה ודגשי התחזוקה בה. דוקומנטציה מסייעת למפתחים להמשיך ולתפעל את התוכנה בצורה מיטבית תוך התמצאות בקוד ואפשרות לתמיכה יעילה בכל מקרה של תקלה או רצון להמשך פיתוח וייעול של המערכת.
כאן בהמשך אתם הולכים לקרוא על החשיבות של הדוקומנטציה (למרות שמפתחים לא סובלים לעשות את זה ): ), אילו סוגי דוקומנטציה קיימים ומהן שיטות העבודה המומלצות ליצירת דוקומנטציה יעילה ואופטימלית.
מהי דוקומנטציה?
דוקומנטציה בתחום מדעי המחשב היא תחום העוסק בתיעוד מפורט ומסודר של תהליכים טכנולוגיים, קוד תוכנה ומערכות. מסמך דוקומנטציה הוא מעין מדריך פיתוח המסיע למפתחים, משתמשים וכל מי שעוסק בתחזוקה, שיפור ושדרוג מערכת – להבין את מבנה התוכנה מבפנים, איך היא פותחה ואיך ניתן לבצע בה שינויים בצורה נכונה.
מה כוללת דוקומנטציה?
להלן מספר אפשרויות מידע אותן עשויה לכלול דוקומנטציה:
- הסבר פונקציונלי (כולל פקודות שאפשר לעשות )
- תיאורי ממשקים
- תיאורי אלגוריתמים
- הוראות התקנה
- הוראות תפעול
- דיאגרמות זרימה
- שאלות הנשאלות בתכיפות (frequently asked questions ובקצרה FAQ)
- טיפול בשגיאות
דוקומנטציה – למה זה כל כך חשוב?
דוקומנטציה מדויקת הכתובה בצורה מקצועית היא נכס חשוב כיוון שהיא מאפשרת למפתחים חדשים או למפתחים קיימים גם זמן רב לאחר גמר פיתוח – לבצע תחזוקה ותפעול אופטימליים של התוכנה, להכניס בה שינויים ולהבין את המערכת בצורה עצמאית בלי צורך בהסבר מצד המתכנתים שבנו את המערכת. באמצעות תיעוד יעיל ניתן לשתף ידע בין צוותים שונים ובין דור המפתחים הבא לצורך שיפור וחידוש של התוכנה בצורה מהירה ומדויקת יותר.
אם נסכם זאת, נוכל לציין כי דוקומנטציה מקצועית מעודכנת מאפשרת להפחית למינימום את זמן ההכשרה של מפתחים חדשים וכן לסייע באיתור באגים ותיקונם במהירות.
דוקומנטציה – למה זה חשוב למיישמי אוטומציה עסקית?
אני מאמין שבמהלך עבודתכם לא פעם נתקלתם בתהליכים שהם קצת יותר מורכבים שלא הצלחתם להשלים בעזרת מערכות NO CODE כמו מייק או זאפייר.
אז מה הפיתרון? לעבוד ישירות מול ה-API ובכדי לדעת לעשות קריאות API לתוכנות ולבצע פעולות אוטומציה / אינטגרציה שהן יותר מורכבות ו״חורגות״ מהפונקציונאליות שניתנת לנו במייק לדוגמה, אנחנו צריכים ״לדבר״ עם המערכת בשפה שהיא תבין כדי להגיד לה מה אנחנו רוצים לעשות . זה יכול להיות מהרמה שבדוקומנטציה יהיה כתוב לנו מה שפת התכנות שאפשר לעבוד איתה במערכת או שאפילו יהיה כתוב ממש איך לכתוב את הפקודות לביצוע פעולה/ אוטומציה ספציפית. לדוגמה תרצו להוסיף אייטם חדש במערכת מאנדיי, אז בדוקומנטציה יהיה ממש את הפקודה המדויקת להוספת האייטם.
אילו סוגי דוקומנטציה קיימים בעולם התוכנה והפיתוח?
סוג הדוקומנטציה | הסבר |
תיעוד למשתמש קצה | סוג תיעוד זה מכוון למשתמשי הקצה בתוכנה. התיעוד מספק בעיקר מידע המפרט כיצד להשתמש בתוכנה, שאלות שנשאלות בתכיפות, טיפול בשגיאות, הסבר פונקציונאלי ובדרך כלל מצורפים לתיעוד גם מדריכים וקבצי עזר. |
דוקומנטציית קוד (תיעוד טכני) | תיעוד זה מיועד לאנשי הקוד והפיתוח כדי לספק מידע על צורת הפעולה של התוכנה. התיעוד כולל מבנה הארכיטקטורה, מבנה קוד, תיעוד API ושפות הפיתוח שהשתתפו בכתיבת הקוד (כאן, התרשלות במלאכת כתיבת הדוקומנטציה הטכנית עשויה להקשות על שחרור גרסאות נוספות בעתיד, לגרום לקושי בהבנת התוכנה זמן לאחר פיתוחה ובהתאם לכך: קושי בהחלפת בית תוכנה). |
דוקומנטציה אדמיניסטרטיבית (תיעוד לצרכים ניהוליים) | תיעוד ניהולי מיועד ספציפית למנהלי מערכות והוא מספק את המידע כיצד להתקין את התוכנה, להגדיר את המערכת ולתחזק את התוכנה. ליישום מערכות אוטומציה ולשיפור יכולות העסק, יקבלו בעלי העסק או האחראיים על תפעול המערכות – תיעוד מדויק שיסייע להם בהמשך להתמודד שינויים שונים המצריכים פעילות לשיפור חווית האוטומציה. |
דוקומנטציה שיווקית | תיעוד לצרכי שיווק מיועד לצורך ייעול עבודתם של אנשי השיווק והמכירות בחברה והוא מספק נתונים על יתרונות ותכונות התוכנה ביחס לצרכים השיווקיים של החברה. |
איך לבצע דוקומנטציה בצורה יעילה?
קיימות מספר שיטות מומלצות לביצוע דוקומנטציה, כשהדגש הוא על ביצוע תיעוד תוכנה מסודר מאוד ויעיל בחשיבה על המשתמש העתידי שיצטרך לעשות שימוש במסמך הדוקומנטרי:
שיטה מספר 1: דוקומנטציה בשפה פשוטה
לרוב, כשהדוקומנטציה מיועדת להדרכת משתמשי הקצה אנחנו נרצה שהיא תדבר בלשון פשוטה ותדריך שלב אחר שלב לשימוש יעיל בתוכנה. לצורך כך יש להימנע משימוש בשפה טכנית מורכבת שלמשתמשי הקצה אין בהם יד ורגל. כאן נרצה לפשט את הוראות ההתקנה/שימוש ככל האפשר על מנת שתהיינה ברורות גם למשתמשים שאין להם השכלה טכנולוגית והם מעוניינים לדעת כיצד להשתמש בתוכנה גם ללא זיקה לעולם התכנות.
שיטה מספר 2: דוקומנטציה בדגש על נגישות
דוקומנטציה בשיטה זו תתמקד בהיררכיה נכונה ואפשרות ניווט קלה ונוחה מיוחד. דוקומנטציה נגישה תתבסס על מידע במבנה אחיד, הגיוני וברור ומיועדת למשתמשי קצה וכמו גם, לאנשי פיתוח.
שיטה מספר 3: דוקומנטציה בדגש על עדכון נתונים
דוקומנטציה מעודכנת תישמר יחד עם הגרסה המעודכנת ביותר של המערכת ועם כל שינוי, תעדכן מחדש כדי לשמור על ערך הדוקומנטציה גם כאשר המערכת שונתה/שופרה/שודרגה.
שימו לב כי ניתן לשלב בין השיטות השונות במטרה לקבל מידע דוקומנטרי מדויק ואפקטיבי להבנת התוכנה, לטיפול ושינוי הקוד תוך שמירה על תכונותיה הבסיסיות.
לסיכום
דוקומנטציה הרי היא חלק בלתי נפרד וחיוני מכל פרויקט של פיתוח תוכנה. תיעוד תוכנה ברור יסייע למשתמשים השונים בכל רמות הגישה לתוכנה – להבין כיצד לגשת לתוכנה, להתקין אותה ולהשתמש בה תוך התמצאות אופטימלית בקוד לצורך פיתוח המשך ולצורך ניהול גרסאות מתקדם.
שאלות ותשובות בנושא מה זה דוקומנטציה?
דוקומנטציה במדעי המחשב היא תחום העוסק בתיעוד תוכנה. בהתאם לחשיבות הרבה של הבנת קוד תוכנה גם לאחר גמר פרויקט הפיתוח, תיעוד התוכנה הוא תהליך חיוני מכל פרויקט פיתוח קוד. דוקומנטציה תכלול הסברים על פונקציונליות התוכנה, תיאורי אלגוריתמים וממשקים, הוראות התקנה, הוראות תפעול, תרשימי זרימה ועוד, מידע זה יאפשר למפתחים ולמשתמשים בהמשך, ללמוד בקלות את מאפייני התוכנה לבצע בה שדרוגים ושיפורים בהתאם לצורך. משווקים דיגיטליים יוכלו להשתמש בתיעוד זה כדי לטייב את מערך השיווק ולבצע שינויים בתהליכי אוטומציה בעסק בהתאם לצורך, בעזרת אנשי פיתוח ומיישמי אוטומציה.
תיעוד נכון מסייע בהעברת מידע חיוני בין צוותים בארגון ובין דורות של אנשי פיתוח. הדוקומנטציה ובלבד שתהיה מדויקת, מסודרת ויעילה – תאפשר להקטין את תקופת ההכשרה של מפתחים חדשין ולסייע באיתור מהיר של באגים בתוכנה. כדי להשתמש ביתרונות של דוקומנטציה יש לדאוג שהיא תיכתב בצורה קריאה בשפת קהל היעד (משתמשי קצה/אנשי פיתוח וקוד/צוות אדמיניסטרטיבי/צוות השיווק).